БОЯ ЗА КОСА. И ЗАЩО ДА НЕ БОЯДИСВАМЕ КОСАТА СИ ВКЪЩИ? - Appros Nutrition Hair Care

БОЯ ЗА КОСА. И ЗАЩО ДА НЕ БОЯДИСВАМЕ КОСАТА СИ ВКЪЩИ?

Боядисване вкъщи. Разликите между професионалната боя и тази за домашна употреба.

Безспорно най-голямото „ЗА” за боядисването вкъщи е, че спестява средства. Повечето бои за домашно ползване са на наистина достъпни цени. Освен това не ви ангажира времево, а ви дава възможност да го направите по всяко време на денонощието. И тук приключваме с плюсовете.

Практиката показва, че след боядиване у дома, много често се налага специалист във  фризьорски салон да поправя щетите след това.

Мили дами, вие сигурно сте невероятни професионалисти в сферата, в която работите. Имате клиенти или просто колеги, които се доверяват на вашите опит и знания. Когато обаче решите да правите промени с цвета на косата си, доверете са на добър фризьор. Професията „фризьор“ изисква дългогодишно обучение и опит. Не правете експерименти с косата си. Колкото и лесно да изглежда боядисването в домашни условия, има голяма вероятност да не успеете да се справите сама.

Знаете ли разликите между професионалната боя и тази за домашна употреба?

Боята за коса, предназначена за домашна употреба, е няколко пъти по-агресивна към косъма от тази за професионална употреба. Производителите на боя, която може да бъде закупена в магазинната мрежа, често се подсигуряват с използването на по-висока концентрация на агресивни вещества в нея, за да са сигурни, че ще се оцветят дори най-трудните коси. Но по този начин по-слабите коси често биват допълнително изтощени и увредени. Агресивните оцветители се отразяват на скалпа, като той става сух или мазен. Възможна е и появата на пърхот или дори загуба на коса. При по-здравите и дебели коси се наблюдава първо изтъняване, след това косата става суха и започва да скърца, а накрая дори започва да капе. Този процес не се случва за месец или два, може да отнеме години, затова и често бива подценяван още при първите признаци. За съжаление процесът е необратим и дамите му обръщат внимание едва, когато е твърде късно.

А знаете ли, че повечето производители, в желанието си да представят продуктите си като екологични и безвредни, често използват наименования на съставки, които нямат общо със съдържанието. Или пък се опитват да “омекотят” присъствието на вредни съставки, използвайки рекламни трикове. Винаги четете съдържанието върху опаковака, защото текст като “може да има следи от PPD” означава, че продуктът съдържа PPD, но в ниска концентрация.

Ето и най-често срещаните грешки, които може да допуснете, докато практикувате професия „фризьор“ в домашни условия.Правилната диагностика на косата е една от най важнните стъпки

  1. Искате рязка промяна на цвета? Това е най-лесният начин да се озовете във фризьорския салон, харчейки голяма сума пари за корекция. Начинанието ви би се увенчало с успех единствено, ако имате научни познания за боите. Смяната на цвета на косата, особено ако тя е вече боядисана, е много сложна процедура. Само добър професионалист може да се справи с нея успешно. Дори, ако сте блондинка, а желаете да станете брюнетка, твърде вероятно е да получите нежелан цвят на косата си, ако се опитате сама да се справите със задачата. Независимо, че върху кутията за боя пише цвят „лешниково кафяво“, може да получите например зелен цвят, вместо кафяв.
  2. Избрали сте грешния цвят? Големият проблем с боите за коси, които стоят по рафтовете на магазините е, че понякога създават грешна представа за цвета. Често се получава така, че резултатът е коренно различен от това, което сте си представяли или избрали. Например: Вземате боя в цвят „карамел“, но след като вече сте се боядисали, се оказва, че косата ви е станала оранжева. Трябва да знаете, че съществува наука за цветовете, наречена колористика, и добрите фризьори изучават сложни техники години наред. Не очаквайте да се справите с това сами в домашни условия и да получите желания цвят, само защото ви се вижа елементарно начинание. Косата ви не е бял лист хартия, върху който може да нанесете желания цвят и той да се получи такъв, какъвто е на кутийката за боя, закупена от магазина.

Правила и добри практики, които не се спазват при боядисване в домашни условия.

 Не знаете правилата? Сигурно ще попитате: „Какви правила?“ Боядисването на косата е изкуство и наука. „Златното“ правило е, че не се нанасят различни цветове един върху друг. Ако цветът на вашата коса е, да речем, тъмен шоколад, но търсите по-светъл тон (например: медено-златист), не си мислете, че новият цвят ще промени стария. Всъщност, нанасянето на новия ще направи така, че косата ви да изглежда още по-тъмна по дължината, оставяйки ви с по-светли корени.

Не нанасяте боята равномерно! Това е най-коварната грешка, защото я виждате след като вече е станало прекалено късно. Това е и основната разлика при домашното боядисване и това във фризьорските салони. На практика, самобоядисването е гаранция за неравномерно нанасяне на цвета. Най-видимо е при жени, които се опитват да изсветлят цвета. Разбира се, добрият фризьор не би допуснал тази грешка.SensUs INBLOND боядисване с MC2 и тониране с ИНБЛОНД

Боядисвате се прекалено често? Ярките цветове са неустойчиви по дължината на косата. Поради тази причина много жени с ярък цвят на косата я боядисват често, с цел поддържане на цвета свеж. Честото боядисване на косата по цялата дължина в домашни условия ще направи косъма сух и чупещ се. Добрият фризьор знае как да постигне ярък цвят на косата, който да бъде дълготраен, без да уврежда допълнително косъма. Фризьорите познават техники, с които да освежат цвета по дължината без да е необходимо честото боядисване по цялата дължина.

Използвате обезцветител? Премахването на вече съществуващ перманентен цвят е нещо, което трябвало да бъде оставено в ръцете на професионалисти, защото не е еднократно действие. Превръщането на брюнетката в блондинка е продължителен процес. Не си мислете, че ще ви е достатъчно само обезцветяване. Тук става въпрос за тоналности, предишен цвят, начин на живот, навици и още много неща. От съществена важност е да се допитате до истински професионалист, когато решите да изсветлите косата си. Добрият фризьор ще напарви най-доброто за здравето и красотата на вашата коса.

Обичайте косата си, тя е вашият постоянен аксесоар.

                   Екип Умна и Красива от АпПрос

Leave a Comment

Shopping Cart