Защо косата ми не расте - Appros Nutrition Hair Care
защо косата ми не расте

Защо косата ми не расте

Красива, дълга и здрава коса е желанието на всяка жена. Но за съжаление, много дами все по – често ми споделя, че косата им не расте или расте много бавно. За да разберем причините за това явление, трябва да проучим някои от основните фактори, които влияят на растежа на косата.

Ако всеки месец Вие посещавате фризьор или боядисвате косата си в домашни условия, то по пътя на логиката косата ви расте. Защо обаче НЕ става по дълга и къде отива този 1 см израстнал корен? Косата расте от корена, но се къса по дължината. Това може да се дължи на няколко фактора. В следващите редове ще разгледам основните причини за загуба на дължина на косата.

  1. Липсата на протеин в косъма. Протеинът е основният строителен елемент на косъма. Ако тялото не получава достатъчно протеини през храната, то това може да се отрази на здравината и растежа на косата. Затова е важно да се включи в диетата храна, богата на протеини като месо, риба, яйца и млечни продукти. Друга причина за липсата на протеин в косъма е честите химически процедури по косата.   Обезцветяване, трайно изправяне или химическо кдрене на косата. При тези манипулации се нарушава много голяма част от протеин в косъма. Косата става чувствителна и крехка и много лесно се накъсва по дължината. В следствие на това, губите по 1 см на месец само при разресване на косата. Този проблем се рашава с продукти които се грижат за заздравяването на дисулфидните връзки в косъма.  Така наречените Bond Builder продукти.
Хидратиращ шампоан за коса Sensus
  1. Друг фактор, който може да влияе на растежа на косата, е липсата на добра липидна обвивка на косъма. Липидите са мазнини, които помагат за запазване на влагата и еластичността на косъма. Когато липидната обвивка е нарушена, косата може да става суха, лесно се чупи и не расте бързо. Затова е важно да се поддържа правилна хидратация на косата чрез използването на подходящи продукти, които съдържат влагозадържащи съставки и хидратиращи масла. Маската за суха коса може да бъде ефективен начин за подхранване и хидратация на косата. Такава маска може да съдържа хидратиращи съставки като алое вера, глицерин или масла като кокосово или арганово масло. Редовното използване на такава маска може да подобри състоянието на косата, а в следствие на това да спомогне за по-бързия растеж. Освен маските, маслата за коса също могат да бъдат полезни. Масла, като кокосово, какаово или масло от макадамия, имат свойството да заглаждат и хидратират повърхноста на косъма. Това от своя страна намалява заплитането, накъсването и цъфтежа на косата. Маслата също така могат да предпазят косата от изсушаване и чупене, като образуват защитен слой около косъма. По този начин се запазва дължината здрава и цяла.
Цъфтяща краища
  1. Една от честите причини за загуба от дължината на косата са цъфтящите краища. Когато краищата на косата ви цъфтят, тя става заплитаща се, трудно се разресва в следствие на това се накъсва и губи от дължината си. Редовната подстригване на краищата на косата ще помогне за поддържане на здрава и дълга коса.
  1. Необходимо е също така да се отдели внимание на защитата на косата при използване на топлинни инструменти като преси за коса или сешоари. Термозащитни продукти, като спрейове или серуми, могат да се използват, за да се предпази косата от вредното въздействие на високите температури. Топлинните инструменти могат да изсушат косата и да й причинят увреждания, което със сигурност ще се отрази на дължината на косата и нейното състояние.

В заключение, има няколко фактора, които могат да влияят на растежа на косата. Липсата на протеин в косъма и липсата на добра липидна обвивка на косъма могат да доведат до чупене на косата и загуба от дължината й. Използването на маски и масла за коса може да помогне за подобряване на тези проблеми. Освен това, трябва да се отдели внимание на подстригването на краищата и на защитата на косата при използване на топлинни инструменти. Следвайки тези съвети, можете да се радвите на по-здрава и по-бързо растяща коса.

Автор: Цвети – консултант по грижа за косата.

Shopping Cart