Каква козметика за коса да използвате по време на бременност - Appros Nutrition Hair Care

Каква козметика за коса да използвате по време на бременност

Съвети за бременни. Красива коса по време на бременст. Sensus

Бременността е забележително пътуване, изпълнено с различни трансформиращи процеси, включително промени в тялото на жената, нивата на хормоните и цялостното здраве. Тогава е редно да направим значителни промени в начина си на живот, диетата си и продуктите си за лична грижа. Един често срещан въпрос, който възниква през това време, е дали е необходимо да сменим любимите си продукти за грижа за косата. Отговорът е- ДА, смяната на ползваните досега продукти за грижа за коса е стъпка към приоритизиране както на нашето здраве, така и на благосъстоянието на растящото бебе. Осъзнаването на потенциалните рискове, свързани с определени химикали в продуктите за коса, отчитането на хормоналните промени и изборът на по-безопасни алтернативи може да допринесе за по-здравословно и комфортно изживяване при бременност.

Разбиране на въздействието на продуктите за коса върху бременността

Продуктите за коса, включително шампоани, балсами, бои и стилизиращи продукти, често съдържат набор от химикали и съставки, които потенциално могат да повлияят както на майката, така и на развиващия се плод по време на бременност. Кожата, като най-големият орган на тялото, абсорбира тези вещества и някои химикали могат да попаднат в кръвния поток, което поражда опасения относно ефектите им върху здравето на бебето.

Потенциални рискове за бременната жена, свързани с конвенционалните продукти за коса

Парабени, вредни съставки в козметиката

Химическо излагане. Много продукти за грижа за косата съдържат химикали като парабени, фталати, сулфати и формалдехид, някои от тези съставки създават опасения поради потенциал да нарушат хормоналния баланс, да повлияят върху развитието на плода или да причинят алергични реакции при бременни жени. 

Алергени и дразнители. Хормоналните промени по време на бременност могат да повишат чувствителността на кожата, което води до повишени шансове за алергични реакции или кожни раздразнения от определени съставки за грижа за косата. Преминаването към по-меки, хипоалергенни формулировки може да помогне за предотвратяване на нежелани реакции.

Аромати. Синтетичните аромати, използвани в продуктите за коса, могат да съдържат химикали, които могат да бъдат вредни, тъй като не винаги са регулирани или разкрити на етикетите.

Защо смяната на продуктите за коса е от съществено значение по време на бременност?

Алергични реакции към комзетични продукти

Минимизиране на излагането на химикали

Преминаването към естествени или органични продукти за коса по време на бременност намалява излагането на потенциално вредни химикали, насърчавайки по-безопасна среда за развиващия се плод.

Избягване на дразнители Естествените продукти за грижа за косата често използват нежни съставки на растителна основа, които е по-малко вероятно да причинят кожни раздразнения или алергични реакции, осигурявайки комфорт на бъдещите майки.

Защита на хормоналния баланс Химикали като фталати и парабени, открити в някои продукти за коса, са известни ендокринни разрушители, които могат да повлияят на хормоналния баланс, създавайки рискове по време на критичните етапи от развитието на плода. Тези химикали могат да се абсорбират през скалпа и кожата. По време на бременност, повишената чувствителност и промените в степента на усвояване от организма биха могли потенциално да повишат рисковете, свързани с определени вредни съставки.  

По време на бременност е от решаващо значение да се вземат предвид съставките, присъстващи в продуктите за коса. Изборът на продукти, които не съдържат потенциално вредни химикали и аромати, помага за поддържане на по-безопасен режим на грижа за косата.

Без сулфати, без силикон, без аромати

Естествени и органични формули. Търсете продукти за грижа за косата, обозначени като „органични“, „естествени“ или „на растителна основа

Шампоани без сулфати. Изберете нежни и меки шампоани и балсами, специално формулирани за чувствителен скалп. Продукти с естествени съставки като алое вера, кокосово масло, масло от шеа и етерични масла могат да осигурят подхранване без агресивни химикали. Шампоаните без сулфати спомагат за поддържането на естествените мазнини в скалпа, като предотвратяват сухота и раздразнение.

Боя за коса без амоняк. Сведете до минимум или избягвайте химически процедури за коса като боядисване на коса, изправяне или къдрене по време на бременност. Ако е необходимо, изберете по-безопасни бои без амоняк или се консултирайте със специалист.

Продукти без парабени и фталати.Изберете продукти за грижа за косата, които изрично заявяват, че не съдържат парабени и фталати, намалявайки излагането на тези потенциално вредни вещества.

Продукти за коса за бременни

Потърсете професионален съвет

Консултирайте се с дерматолог, акушер-гинеколог или специалист по грижа за косата, за да потърсите препоръки за безопасни за бременността продукти за грижа за косата, подходящи за отделните типове коса и проблеми.

 

 

На фона на различните промени, които настъпват в тялото и начина на живот, храненето и грижата за кожата, смяната на продуктите за коса е важна стъпка към осигуряване на по-безопасна и здравословна бременност. Избирайки естествени и органични продукти, които са без съдържание на химикали и сулфати, и с подходяща нежна грижа за скалпа, бъдещите майки могат да подхранят и заздравят косата си, а това е не само от полза за майката, но също така подпомага благосъстоянието и развитието на ценния живот, който расте в нея. 

 

Автор: Цвети – консултант по грижа за косата. 

Leave a Comment

Shopping Cart