Как се променя косата по време на бременност и кърмене - Appros Nutrition Hair Care

Как се променя косата по време на бременност и кърмене

Бременност и промяна в косата

Раждането на дете е едно от най-уникалните преживявания в живота на една жена. Въпреки това, наред с радостта и предизвикателствата на майчинството, то въвежда безброй физически промени, включително хормонални изменения, които могат да повлияят на здравето на косата. След раждането много жени наблюдават разлика в структурата на косата, плътността и цялостното й състояние. От косопад и сухота до промени в скалпа и промени в плътността на косъма. Разбирането на причините и приемането на подходящи действия, може да помогне да се справим с тази фаза с по-голяма лекота.

Косопад и бременност Косопад и кърмене

Косопад

Една от най-разпространените следродилни промени в косата е косопадът, медицински известен като телогенен ефлувиум. По време на бременност повишените нива на прогестерон удължават фазата на растеж на косъма, което води до по-гъста и плътна коса. Въпреки това, след раждането нивата на хормоните значително намаляват, което кара голям брой космени фоликули да навлязат във фаза на покой едновремнно, а това води до повишен следродилен косопад. Тази фаза обикновено продължава около три до шест месеца след раждането. Важно е да се отбележи, че тази загуба на коса е временна и отшумява в рамките на няколко месеца, когато хормоналните нива се стабилизират. Това е процес, който няма как да се избегне, но с подходяща грижа и продукти, може да се ограничи.

Шампоан за чувствителен скалп Sensus Illumyna Scalp

Справяне със косапад след бременност:

Хранителна диета: Балансираната диета, богата на витамини и минерали, особено желязо, цинк, биотин и омега-3 мастни киселини, може да поддържа цялостното здраве на косата. Пиенето на достатъчно количество вода също помага за поддържане на хидратацията, което благоприятства както косата, така и скалпа.

Нежна рутинна грижа за косата: Изберете меки шампоани и балсами, обогатени с естествени съставки като розмарин и градински чай и без съдържание на сулфати. Избягвайте прекомерно топлинно оформяне и стегнати прически, които могат да натоварят космените фоликули и да допринесат за накъсване. Избягвайте агресивното разресване или прическите, които опъват косата, тъй като това може да влоши косопада.

Масаж на скалпа и поддържащи процедури: Редовните масажи на скалпа могат да стимулират кръвообращението, насърчавайки растежа на косата и цялостното здраве на скалпа. Освен това използването на продукти за грижа за скалпа или естествени средства като кокосово масло или арганово масло може да помогне за възстановяване на влагата и укрепване на косъма.

Сухота по дължините

Следродилните хормонални промени също могат да повлияят на естествените мазнини на косата, а това може да доведе до сухота по дължината на косата и промени в текстурата. Много жени установяват, че косата им става хвърчаща, чуплива или по-трудна за поддържане след раждането.

Бременост и косопад

Справяне със сухотата

Хидратация и овлажняване: Използвайте хидратираща и подхранваща маска за коса, съдържаща естествени съставки като масло от ший, за да подхраните и овлажните косата, като тя ще спомагне за намаляване на времето на сушене на косата.  Останете хидратирани, като пиете достатъчно вода през целия ден, за да поддържате цялостното здраве на косата и тялото.

Ограничете топлинното оформяне:  Намалете използването на топлинни уреди за стилизиране като сешоар и преса за коса, тъй като те могат допълнително да изсушат и увредят косата. Винаги използвайте термозащитен спрей за коса при употреба на топлинни уреди като сешоар и преса и/или маша.

Редовно подстригване: Планирайте редовно подстригване за по-здравословен растеж на косата, за да премахнете цъфтящите краища и да предотвратите по-нататъшно накъсване

Сухота и промени в здравето на скалпа

Следродилният хормонален дисбаланс също може да доведе до сухота или омазняване на скалпа, заедно с чувствителност и сърбеж. Тази промяна в състоянието на скалпа често придружава косопада и може да бъде също толкова притеснителна.

Бременност и проблеми по скалпа

Справяне с промените в скалпа

Хидратация: Поддържането на хидратация чрез пиене на достатъчно количество вода помага за поддържане на цялостното здраве и хидратация на скалпа. При необходимост използвайте лосион за чуствителен скалп, балансира и подхранва микробиома на скалпа.

Балансиращи продукти за скалпа:  Използвайте продукти специално разработени за грижата на скалпа – шампоани без сулфати, подходящи за вашият тип коса, за да поддържате естествения баланс на влагата на скалпа. Използването на шампоан и  маска за коса с масло от шеа и бяла глина, ще балансират чувствителноста на скалпа.

Промени в плътността:

Освен засиления косопад, повечето жени наблюдават промени в плътността на косата след раждане. Някои жени може да забележат, че косата им става по-тънка или по-плътна, отколкото е била преди бременността. Тези промени се дължат основно  на:

Хормонален дисбаланс. Нивата на прогестерон се повишават по време на бременност, което води до по-гъста и плътна коса. След раждането нивата на този хормон спада, което води до загуба на коса и потенциални промени в плътността на косата.

Стрес: Бременността, раждането и грижите за новородено могат да бъдат физически и емоционално натоварващи, а това води до повишени нива на стрес. Известно е, че стресът влияе върху здравето на косата и може да допринесе за промени в плътността на косъма.

Промени в храненето:   По време на бременност жените често променят диетата си, за да захранват растящото бебе в корема си. След раждането връщането към обичайната диета или адаптирането към нови хранителни навици може да повлияе на здравето на косата.

Бременност и промени в косата

Как да контролираме плътността на косъма:

Балансирана диета: Осигурете си диета, богата на основни хранителни вещества, включително протеини, витамини (особено витамини от група В като биотин) и минерали (като желязо и цинк), които са жизненоважни за здравия растеж на косата.

Нежно боравене с косата:  Избягвайте стегнатите прически или прекомерното разресване, тъй като те могат да допринесат за накъсването на косата. Използвайте гребени с широки зъби и бъдете нежни, докато разплитате.

Избягвайте топлинно увреждане:  Ограничете използването на топлинни уреди за стилизиране и винаги използвайте термозащитни продускти, които предпазват косата при топлинна обработка.

Специфични продукти за коса: Използвайте продукти за коса, специално предназначени за насърчаване на растежа на косата или добавяне на обем и плътност.

Промените в косата след раждане, макар и предизвикателни, са естествена част от майчинството и обикновено преминават с времето. Като възприемем здравословен начин на живот, използваме подходящи продукти за грижа за косата и с голямо търпение,  ние можем да повлияем на тези промени и да запазим самочувствието си, имайки здрава и лъскава коса. Не забравяйте, че грижата за себе си по време на тази фаза е не само от съществено значение за здравето на косата, но и за цялостното ни благосъстояние по време на това красиво и трансформиращо преживяване.

Автор: Цвети – консултант по грижа за косата. 

 

Shopping Cart