Шампоан! Научи се как да избереш най-правилния шампоан за твоята коса. Разбери ключови факти и грешки.


Как да изберем подходящ шамопан?

Изборът на подходящ шампоан може да се окаже трудна задача. Дали да бъде подхранващ, хидратиращ, за обем, подсилващ, за гладка или за къдрава коса? Как да направим връзката между термините, които виждаме на етикета върху шамопана и косата си? Тази статия ще ви помогне да направите връзката между вашата коса и резултата, който търсите в шампоана.

1. Определете типа на вашия скалп.

Предназначението на шампоана е да почисти косата и скалпа от мръсотията, омазняването и използваните продукти за коса. Въпреки, че е общоприето да се мисли за шампоана като средство за почистване на косата, всъщност е по-важно да имаме предвид типа на скалпа, когато избираме шампоан.

Златно правило е:

Шампоанът трябва да се избира спрямо състоянието на скалпа, а балсамът или маската – спрямо състоянието на косата.

Тоест ако скалпът ви е мазен, а краищата на косата сухи (което е често срещан проблем), трябва да изберете шампоан за мазен скалп и балсам или маска за суха коса. Защо? Защото, както при лицето, третирането на омазняването (независимо дали то е прекомерно, твърде малко или някъде по средата) започва с правилното почистване. Нормализирането на хидратацията в косата може да се постигне чрез избора на правилния балсам или маска. Много жени с мазен скалп смятат, че използването на балсам или маска ще омазни косата и пропускат този продукт. Това е абсолютно грешно.

Какъв шампоан да изберем, когато скалпа е мазен?

Шампоан а мазен скалп и регулиране на себума

За мазен скалп и регулиране на себума

Ако скалпът ви е мазен, най-вероятно сте използвали десетки шампоани без никакъв резултат. Изпробвали сте всичко, от ежедневното миене на косата (понякога и два пъти дневно) до миенето на косата възможно най-рядко, за да контролирате омазняването. Мазният скалп може да причини неприятно чувство на неудобство. Ето какво да търсите и какво да избягвате, когато избирате

Серия с кератин и пчелен восък

Серия с кератин и пчелен восък Кератин билд

шампоан за мазна коса: Избягвайте шампоани, които са хидратиращи, подхранващи, изглаждащи или за къдрава коса. Тези шампоани добавят твърде много овлажняване на така или иначе мазния скалп. Търсете шампоани, на етикетите на които пише шампоан за обем , балансиращ шампоан или детокс шампоан . Тези продукти са по-малко овлажняващи и по-ефективни за премахване на прекомерното омазняване.

Серия за обем

Серия за Обем Volume Amplifier

Уверете се, че шампоанът, който избирате за мазен скалп няма да увреди боята ви (ако боядисвате косата си). Затова винаги избирайте шампони, които не съдържат сулфати SLS/ SLES. Те са щадящи за цвета на косата (в случай, че се боядисвате). Много е важно при мазен скалп, да отделяте повече време за втриване на шампоана в скалпа с масажни движения. Не търкайте дължината на косата прекалено дълго. Изплаквайте винаги обилно с вода. Остане ли част от шампоана по скалпа, това ще доведе до по –бързо омазняване на косата.

Какъв шампоан да изберем при сух скалп?

Когато скалпът ви е сух, сърби ви или се бели на люспи, избирането на правилния шампоан е първото решение за избягване на неприятни или дори неудобни ситуации, в които можете да попаднете. Важно е да изберете шампоан, който не изсушава допълнително вече сухия скалп.

Спазвайте следните съвети при сух скалп.

Избягвайте шампоани за обем. Тези шампоани могат да премахнат овлажняването, което е нужно на сухия скалп.

Ако скалпът ви е малко сух и нямате сърбеж или лющене, може да избирате подхранващи, хидратиращи например с Кератин, изглаждащи  или за къдрава коса  (ако имате къдрава коса). Тези продукти овлажняват и могат да бъдат полезни за сух скалп.

Ако скалпът ви е много сух, имате сърбеж и лющене търсете шампоани, които са специално предназначени за сух и чувствителен скалп. Съставки като ментол и чаено дърво могат да бъдат от полза, шампоанът за честа употреба е подходящ пример, който би имал страхотен ефект. Избягвайте шампоани, които съдържат сулфати, тъй като те изсушават скапла много.

 

Шампоан за къдрава коса

Шампоан за къдрава коса

Полезен речник на термини използвани при шампоаните

Хидратиращ/подхранващ шампоан: добавя влага, блясък и прави косата гладка. Подходящ за гъста и/или къдрава коса.

серия за гладка коса

Серия за гладка коса

Шампоан за обем: идеален избор, ако косата ви е тънка и без обем. Ако косата или прическата ви имат нужда от повдигане и обем, шампоанът за обем е чудесно начало.

Подсилващ/укрепващ шампоан с кератин и пчелен восък: подходящ за увредени, тънки, късащи се коси или такива, които често се третират по различен начин (изправят се, къдрят се, имат кичури). Обикновено съдържа допълнително протеин/кератин , за да подобри състоянието на косата.

Шампоан за ежедневна употреба: обикновено е подходящ за нормална коса. Не е нито твърде

хидратиращ, нито изсушава твърде много.

Изглаждащ/изправящ шампоан: хидратиращи и изглаждащи вещества помагат да се запечата кутикулата и са чудесно начало за изправяне на косата.

Шампоан за къдрава коса: обикновено са много хидратиращи и имат допълнителни съставки, които да намалят чупливостта на косата.

Правилна употреба и грешки при миенето с шампоан

Много често хората с мазна коса я мият често и то с прекалено много препарат, като не изплакват добре. Ние препоръчваме:

Винаги измивайте два пъти косата си с шампоан. Използвайте малко препарат и повече вода, когато шампоаните които използвате са без сулфати и без SLS/SLES. Натуралните шампоани се разпенват само при наличието на повече вода. Може предварително да разбъркате шампоана в чаша с вода и след това да полеете косата си.

Втривайте с пръсти и масажирайте добре, за да отмиете мърсотията и да оросите скалпа. При първо измиване винаги се отмива само стилизанта и прахта както и част от себума. Напълно нормално е да няма много пяна. НЕ СЛАГАЙТЕ излишно много шампоан. За да почистите добре скалпа и косата трябва да измиете два пъти като обърнете внимание на обилното изплакване. обикновенно при следващото нанасяне  на малко шампоан има обилна пяна и усещане за свежест. Това е защото при второто измиване шампоана почиства основно скалпа .

Наличието на мазен скалп и суха/ чуплива дължина не означава да не ползвате маска, напротив може да използвате маска. Ако използвате пилинг процедури и лечебни шампоани, може да използвате и специален Мус за дължините, който да худратира и възстановява pH на дължините след агресивното почистване с пилинг на скалпа.

Изберете най-доброто за вашата винаги здрава коса от корена до върха.

 

Екип Умна и Красива